söndag 14 augusti 2011

Möt ordförande Ron

Vi ber om ursäkt, vi lovade tidigare i veckan en intervju per dag men i går blev de ingen. Det var resultatet av en besvikelse som finns kvar än idag men nu får det vara slut på det! Vi kan alla enas om att vi måste se framåt och glömma vad som har hänt denna helgen. Vi gör det genom att bjuda på en positiv intervju värd att vänta på med självaste chefen, högsta hönset, Ron "Don Ron" Wähämäki.


Till att börja med, har du unnat dig någon semester i sommar? 
Njae, det blev en vecka, totalt min fjärde semstervecka på 3 år. 

Som ordförande i Furuby IF representerar du föreningen utåt på många sätt. Hur upplever du att folk utanför föreningen eller personer i andra föreningar ser på Furuby IF? 

Jag upplever att vi möts med stor respekt bland de andra föreningarna, många är imponerade av vår anläggning som ligger mitt i byn och är välskött och fin.

Du har varit ordförande i några år nu. Vad är det bästa med att vara ordförande och vad motiverar dig till att fortsätta? 

Det bästa är nog när man ser att folk och spelare som trivs i vår förening, att de som gått vidare alltid känner sig välkomna i FIF. Motivation får man när man trots motgångar känner uppbackning och stöd. Jag blev ordförande med ett klart uppdrag och det var att ena föreningen vi hade då två föreningar i föreningen som slet åt olika håll både ekonomiskt och intressemässigt. Idag är vi en förening som fungerar bra. 


De senaste säsongerna har föreningen haft det tungt ekonomiskt men på senaste årsmötet var tongångarna något mer uppåt efter att man bland annat hade gjort en större deal med Vidingehem och hade ett antal andra jobb på gång som skulle resultera i bra med pengar. Har du någon aning om hur det ser ut i dagsläget med ekonomin? 
Det är väl klart att jag har en aning om det, som ordförande måste man ha koll :) . Om vi hade fortsatt som vi gjorde hade vi fått lägga ner FIF inom ett par år. Det vi gjort är att vi har gjort respektive sektion medveten om vad deras verksamhet kostar och lagt ansvar på dem att försöka dra in pengar som täcker sin egen verksamhet. Vi konkurerrar med många föreningar om de "jobb" som finns men jag tycker nog att vi är på rätt väg. Vidingehemsavtalet gör att vi kan underhålla vår anläggning och vi kan planera investeringar på längre sikt. Men det betyder inte att vi kan slappna av och sitta med armarna i kors. Utan än så länge fyller vi bara hålen i ekonomin. Men som svar på frågan så ser det bättre ut iår än förra året.

Om de som läser detta inte råkar vara en rysk eller saudisk oljemiljadär utan en helt vanligt person med ett stort Furubyhjärta som gärna skulle vilja engagera sig och hjälpa föreningen på ett eller annat sätt, hur ska de gå till väga i så fall? 

Det är bara att kontakta någon i styrelsen så lovar jag att personen kommer att engageras omgående. 
(Kontaktuppgifter till personer i styrelsen eller Ron hittar Ni på Furuby IF:s officiella hemsida eller säkrast på nästa hemmamatch som är nu på tisdag klockan 19.00 mot St. Sigfrid. Be there or answer to the Ron!)


Förutom fotbollen, vad har föreningen mer att bjuda bjuda? 
I dagsläget är det bara innebandy och gubbafotboll vilket är fel benämning,  motionsfotboll är nog det rätta för om det är gubbar som spelar på söndagkvällarna så är jag ruggigt gammal.

Furuby är en liten ort och generationer byts ut vilket kan göra att återväxten vissa period kan vara ganska tunn. I nu läget finns ingen ungdomsverksamhet men allt fler barn födds i socknen, har Furuby som ambition att starta upp en ungdomsverksamhet på sikt? Och vad krävs för att det ska ske? 

Vi har koll på detta i styrelsen och vi kommer att tillsätta en arbetsgrupp som ska fokusera på fotbollens generationsskifte eftersom vi anser att det är så pass viktigt för föreningens överlevnad. Vi kommer redan i höst att dra igång lite ungdomsverksamhet, vi kommer att göra en förfrågan bland barnfamiljerna och utifrån dem skapa meningsfull verksamhet med bra ledare.

Du är inte bara ordförande utan också ett av de allra största supportrarna till laget. Hur förklarar du framgången som truppen har haft i år? 

Vi har rekryterat en bra tränare som passade bra in i föreningens krav och önskemål. Sedan har vi en bra lagmoral där alla blir bra bemötta och jag tror ingen känner sig utanför. Jag kan se att glädjen har kommit tillbaka och att laget har roligt tillsammans. 


Vad måste till för att framgångarna fortsätter ända fram tills den första oktober?Jag är övertygad om att om var och en tar sitt ansvar för laget så kan detta gäng gå hur långt som helst och jag vet att Saso kan höja ribban lite till om bara spelarna vill


Du var även ordförande under guldåret 2007. Vad är skillnaderna eller likheterna från 2007 års trupp och dagens trupp? 
Mycket mindre galningar det vill säga ingen Calle Fransson eller några Ölänningar så man får sova på nätterna. Det är tydligt att med rätt tränare så kan man göra underverk. Tomme som tränade oss 2007 passade oss i det skedet vi var då nu har Saso tagit över och höjer ribban lite och vi var mogna för det i år. Men den största likheten är nog glädjen och att man har rolligt tillsammans.

Till sist, vad är det bästa med Furuby IF?
En liten förening med ett stort hjärta.





Vi tackar Ron för hans tid och räknar med att all spelare, ledare, supportrar och andra som tillhör föreningen tar med sig sitt stora hjärta till Furuvallen på tisdag klockan 19.00. Åtta matcher återstår av säsongen och det innebär i princip åtta VM-finaler för Furuby och i den första står St. Sigfrid för motståndet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar